Blog

4 tips voor jouw moestuin

De moestuin

Veel mensen hebben de fantasie om lekker uit eigen tuin te eten, zelf je groenten kweken en heerlijk genieten van je eigen kruiden. Maar waarom zou je fantaseren als je van die fantasie gewoon werkelijkheid kan maken, leuk toch? In deze blog vertellen wij jou alles over het beginnen en onderhouden en geven we jou 4 tips over je moestuin.

Voordat je zomaar met een schep in de grond begint te spitten of planken te zagen voor een moestuin bak moet je eerst een ontwerp maken, teken uit wat je in je gedachte hebt en hoe je wilt dat het er uit komt te zien. Maak je een moestuin bak dan moet je natuurlijk eerst goed de maten van de verschillende zijdes opschrijven en berekenen hoe groot je de vakken aan de binnenkant van de bak wilt (vakken waar je uit eindelijk de groentes of kruiden gaat planten).

Tip 1 voor jouw moestuin ‘goed zaaien’

Een van de belangrijkste dingen is natuurlijk, goed zaaien. Maar wat houdt goed zaaien nou precies in? De meeste groenten en fruit hebben veel ruimte nodig om te groeien, je kan de plantjes het best in een kweektafel planten. De voordelen van een kweektafel zijn dat de plantjes genoeg ruimte hebben en jij geen last krijgt van je knieën, ook heb je in een kweektafel minder last van onkruid en eventuele slakken. Ideaal dus.

Wat is er belangrijk bij het beginnen van een moestuin:

Misschien wel een van de belangrijkste onderdelen van het beginne van een moestuin, de plek. Zorg ervoor dat de tuin zich in een zonrijke omgeving bevind zo’n 6 tot 8 uur zon per dag is zeker niet verkeerd, de meeste groenten zijn zonaanbidders en houden wel van een zonnetje. Zorg ervoor dat je de zuidkant van de moestuin openlaat zodat je optimaal profiteert van de zon en de warme lucht die vanuit het zuiden komt. Maar jou moestuin heeft ook zeker wat beschutting nodig, niet dat er geen wind mag komen maar wel iets trouwens, wind zorgt soms voor een warme luchtstroom dus is zeker niet nadelig! Ook zeker een belangrijk onderdeel is de soort grond waar jij je groentes op gaat kweken, Neem een hand grond en knijp er in. Klontert het en kan je eer een rondje mee maken dan heb je te maken met klei, alt het gelijk uit elkaar dan heb je te maken met zanderige grond. Zit het tussen deze 2 soorten kenmerken in dan heb je te maken met veengrond. Een moestuin hoeft natuurlijk niet op een kant en klaar stuk grond te zijn, je kan ook bijvoorbeeld een moestuin bak maken en daar jouw groenten en kruiden in planten, het voordeel daar van is dat je zelf de grond er in moet doen en er dus alleen sprake is van goede grond in plaats van grond wat er al een tijd ligt en dat je moet gaan mengen. 

Tip 2 voor jouw moestuin ‘Water geven’

Planten die net gepland zijn hebben meestal maar weinig water nodig. Zorg er dus voor dat je niet uit schiet en de planten laat verdrinken (en je wortels gaan rotten en er ontstaan schimmels)! Het heeft ook wat tijd nodig, je leert gaande weg omgaan met de hoeveelheid water die je moet geven aan jouw planten. Er zijn een aantal planten die erg veel moeite hebben met droogte hier hebben we het over de spinazie, radijs en sla.

Leer alles over tuinen in het Tuinseizoen magazine. Profiteer nu van deze spetterende aanbieding!


Neem een kijkje

Het kiezen van de groenten, fruit en de kruiden:

Je hebt nu je moestuintje ontworpen en verwerkelijkt, nu moet je de keuze gaan maken over de groenten, kruiden en fruit planten die je er in gaat zetten. Eigenlijk is zijn er 2 factoren waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van de planten die jij gaat nemen in je moestuin. Het eerste is dat je iets moet kiezen wat je zelf lekker vind natuurlijk, kies een aantal dingen (afhankelijk van de grote van je moestuin of moestuinbak) en ga ze lekker planten! Het tweede waar je wel echt rekening mee moet houden is met het feit dat je niet alles zomaar kan planten in bepaalde maanden van het jaar, veel planten hebben een hekel aan de winter en de kou dus die plant je dan dus niet in de koude maanden. Je kan bijvoorbeeld wel voorzaaien in de koude maanden, maar hou dan ook rekening met de duur dat ze binnen staan en in welke maand ze dus naar buiten moeten verkassen. Hier onder hebben we een linkje naar een zaai kalender waar je precies af kan lezen wanneer je jouw groentes of fruit kan planten 

(zowel binnen als buiten) + oogst tijd! https://zaaikalender.com/    

Tip 3 voor jouw moestuin ‘Liefde voor je gereedschap’                  

Misschien wel een van de belangrijkste onderdelen van het hebben van een moesten, je gereedschap en tools. Omdat deze dingen zo belangrijk zijn moet je er ook goed mee omgaan. Maak of koop een houten gereedschap kist waar jouw tools veilig en droog kunt opbergen, zo verroesten ze niet en geven ze geen gevaar af voor andere mensen die in de buurt komen van de tuintje. Het voordeel van een houten gereedschapskist is dat het milieu  vriendelijk kis en het staat mooier dan als al je gereedschap door je tuintje liggen, echt praktisch dus!

Maar dan groter 😊

Bescherming van de moestuin!

Nu je moestuin eindelijk staat en alle plantjes in de grond zitten is het tijd voor bescherming van de tuin. Je wilt natuurlijk niet dat al jou sla opgegeten word door slakken, of al jouw andere plantjes worden aangevallen door vogels. Er zijn een aantal manieren om je moestuin te beschermen tegen de dieren. Om de vogels weg te houden van je tuintje kan je natuurlijk een klassieke vogel verschrikker neerzetten, ook kan je een nep roof vogel beeld neerzetten om de vogels af te schrikken. Wil je echt zekerheid dat de vogels er niet van door gaan met jouw maaltje? Schaf dan een net aan wat je over de tuin kan binden, dit net helpt ook tegen eventuele andere dieren die een bezoekje komen brengen (poepende katten, verdwaalde egels). Slakken kunnen in sommige gevallen natuurlijk wel door het beschermnet en daarom heeft je tuin nog meer bescherming nodig, allemaal chemische middelen om slakken en insecten moet je niet hebben, je eten komt in aanraking met de stofjes een slechte invloed hebben op je gezondheid. Je hebt op internet verschillende voorwerpen waar je de slakken mee kan stoppen zodat ze niet jouw eten opeten.

Tip 4 voor jouw moestuin ‘Begin een compost hoop’  

Compost is een van de organische mestvormen die in de moestuin gebruikt kunnen worden om de bodem te verbeteren en voedingsstoffen toe te voegen aan de bodem. Door zelf het hele jaar tuin- en groenteafval te composteren, heb je een gratis bron van meststoffen. Bewaar dus al jouw groenten afval wat je door de tijd geen maakt bijvoorbeeld: aardappelschillen, paprika resten, ei resten en nog veel meer. Compost bestaat uit plantenresten die grotendeels zijn verteerd tot kleine stukjes organische stof. Door compost over de moestuin te verspreiden, voeg je dus organische stof toe aan de bodem. Organische stof zorgt voor verbetering van de grond en levert voedingsstoffen voor de groei van groenten en fruit.